Postup 1. Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno.
2. Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli.
3. Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.
4. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.
5. Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat.
6. Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.
TIP: Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.
Autor receptu: Zuzana Štěpničková Foto: Dan Včeliš
2913 hodin a 45 minut”
Blázne
Postup
1.
Chléb nebo kterékoliv jiné ztvrdlé pečivo nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Čokoládu a švestky nasekejte nadrobno.
2.
Ve větší míse důkladně prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte mléko a znovu prošlehejte. Dochuťte skořicí a špetkou soli.
3.
Přelijte rovnoměrně přes chléb a rukama jemně promíchejte. Nechte 30 minut odležet, aby pečivo nasáklo všechnu tekutinu.
4.
Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vymažte máslem.
5.
Nakrájené pečivo a čokoládu vmícháme do tekuté směsi. Promícháme a přendáme do pekáčku, kde vše necháme asi 30 minut odpočívat.
6.
Do chlebové směsi vmíchejte kousky čokolády a švestek, rozložte ji do pekáčku, uhlaďte povrch a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Propečení zkontrolujte pomocí špejle – zapíchněte ji do středu těsta, vytáhněte, a pokud je suchá, je buchta upečená.
TIP: Sladit můžete také zdravěji, například medem, melasou nebo agávovým sirupem. Nezapomínejte na sůl, i špetka soli zvýrazní sladkou chuť.
Autor receptu: Zuzana Štěpničková
Foto: Dan Včeliš
Ingredience
500 g chleba (ideálně ztvrdlého)
100 g tmavé čokolády
50 g sušených švestek
6 vajec
200 g krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
1 lžička mleté skořice
špetka soli
máslo a cukr na vymazání pekáčku
Kupte si kuchařku